tisdag 16 november 2010

Ledsen

Ja det blir kanske inget roligt inlägg precis men jag behöver skriva av mig !

När jag började sy för ca 2 år sen var Madelene som syr för Madebyme jättesnäll och skickade sitt egenritade mössmönster till mig som jag fick använda om jag länkade till henne.
Självklart gjorde jag det, känns som det är det minsta man kan göra som ett tack.
Efter en tid kände jag att de två storlekarna jag fått inte riktigt täckte upp de storlekarna jag fick förfrågningar om så jag funderade på hur jag skulle få till fler storlekar.
Det var många som tyckte att de var stora i storleken eftersom jag bara hade två olika storlekar att välja mellan.
Jag hittade många olika tutorials på internet om hur man kunde rita sitt egna mössmönster och få mössorna i precis de storlekar man önskar.
Så jag fick ritat upp 6 st olika storlekar som jag provade på mina egna pojkar och andras barn och känner att dem har funkat då jag inte fått några klagomål från kunderna som beställt.
Eftersom jag fått ihop ett eget mönster kände jag inte att jag behövde länka till madebyme i inläggen längre.
Men jag har fått höra att det är många sybloggare som har åsikter om att jag inte länkar till henne när jag säljer så många mössor.
Jag har själv varit i kontakt med henne både via telefon och mail mer än en gång och pratat med henne om detta och hon vet om att hennes mönster inte används längre trots det får jag en del tråkiga inlägg och mail om varför jag inte länkar.
Tyvärr verkar hon fortfarande irriterad över detta trots att vi pratat om det.

Vantarna jag la in i föregående inlägg har jag plockat bort igen då någon hade åsikter om de också, tydligen har någon annan lagt ut såna här vantar innan och tagit illa vid sig.
Det visste jag inte och ber isåfall om ursäkt!
Min kompis hade sett såna på en hantverksmässa och undrade om jag ville prova sy ett par åt henne.

Ibland känns det som att folk inte kan glädjas åt att det går bra för nångon annan och det känns väldigt tråkigt!
Jag har verkligen kämpat för att kunna försörja mig på att sy och så får man höra såna här saker, vilket är enormt trist!
Jag har iaf lärt mig en sak och det är att jag aldrig någonsin kommer be om hjälp av någon vare sig det gäller ett mönster eller något annat !
Det är ju faktiskt helt frivilligt att läsa min blogg så tycker man inte om det som skrivs och visas så är det ju enkelt löst genom att inte läsa.

Nu vet iaf alla att det inte är madelenes mönster som används till mössorna utan mitt eget som finns i 6 olika storlekar från 0 månader upp till vuxen storlek.
Däremot vill jag tacka henne för att hon delade med sig av det i början när jag inte hade något eget.
Tack Madelene!

Tack för att jag fick skriva av mig så att alla vet hur det ligger till så kanske jag slipper en massa tråkiga kommentarer och mail framöver!
Mvh Linda /Älskade Hjärtegryn

25 kommentarer:

Libe sa...

Hej :) Det här låter jätte tråkigt! Jag har läst på andra bloggar och har förstått att du inte är ensam om det här. MEN för mig är det självklart att man blir inspirerad utav andra (om inte det är poängen så slutar jag läsa andras bloggar!) och jag vill bli inspirerad :) "Snor" jag en idé rakt av så är det självklart att jag skriver vart jag har "snott" den, blir jag inspirerad så gör jag oftast likadant (det är inte alltid jag kommer ihåg vad jag har sett vart.) Och mönster som jag har gör jag oftast om och till slut så känns det som mitt eget. Det är tråkigt att bli påhoppad för något som ni två uppenbarligen var ok med .. Men jag läser jätte gärna din blogg :) och tycker du gör fina saker , fortsätt att skapa.

Jenny sa...

Nej, vissa kan aldrig glädjas åt andra, även om det kan vara känsligt med mönster... Och gällande vantarna så tycker jag visst att du kan lägga ut dem igen,det är nog ingen som har ensamrätt på de skulle jag tro, se i länken http://www.sysidan.se/forum/showthread.php?t=756

Du gör toppenfina saker!

LINDUS sa...

Men herregud!!! man blir ju mörkrädd!
Om man inte får lov att skriva vad man vill i sin egen blogg och ta inspiration av andra så borde det ju inte finnas några bloggar...jag får massor av inspiration av andras bloggar och försöker sy liknade saker om jag hittar något jag gillar, likaså om jaf hittar ett plagg i en affär jag gillar.
Nä vet jag, så länge ni själva är överens så finns ju inget att diskutera!! Kör på!!

Agnetha sa...

Finns folk till allt! Många kan inte glädjas åt att det går bra för en del! Självklart inspireras man av andra som syr och bloggar. Inte alltid man noterar var man såg sakerna utan man man noterar i huvudet att det var snyggt och senare poppar det upp i huvudet att det där såg jag någonstans för ett tag sedan, det skulle vara snyggt.
Det finns många bra människor här ute i bloggvärlden. Visst blir man ledsen när någon är dum. Men tänk på att majoriteten av människorna är snälla! En del människor ska bara vara negativa hur bra saker det än är...dom letar efter något att klaga på!
Ta ett djupt andetag o låt allt negativt rinna av dig. Tänk på vi andra som brukar surfa in på din blogg o läsa :)

Kram, Agnetha/Lilofant Design

Cilla sa...

Det har redan kommit så många smarta kommentarer så jag ger dig en styrkekram istället...

Heartbeatdesign sa...

Men åååh jag blir så irriterad när jag läser det där! Är det nå j*vla dagis det här med sybloggar eller? Måste man hitta nått att klanka ner på i stället för att glädjas åt att nån kanske kom på en ännu finurligare idé än ens egen! Jag tycker du bara ska ignorera och lägga ut PRECIS vad du vill. Man har väl på sitt samvete att länka om man använt någon annans mönster. Vilket du verkar fixat helt korrekt, om du använt hennes mönster har du länkat, och när du ritat ett eget så finns hon inte länkad, rätt så självklart enligt mig!

Emsters Alster sa...

Jag håller med föregående talare och vill också passa på att säga att du är en stor inspiration som har lyckats göra din hobby till din försörjning. Heja dig!

Anneli sa...

Jag förstår dig precis!
Sånt är aldrig kul. Även om jag gör ett eget mönster, så har ju idén kommit från något jag sett. Även om jag inte snott idén!

Jag håller på dig! De som bara vill klaga kan leta sig någon annanstans!

KRAM

Piri-Piri sa...

Förstår dig precis.. Det är så mycket lagar och regler om varumärkesskydd och mönsterskyddat så man vågar knappt göra något.. Man är livrädd för att göra något som någon har mönsterskyddat och anser att man "kopierat" och stämer en på kuppen.. Satt senast igår och funderade på det här med adidas och hur och vad man inte får göra och hur man får efterlikna.. som antal ränder, annan färg osv osv... en djungel! Kämpa på och försök att inte ta åt dig. Du ger mig mycket inspiration och jag hoppas inte något jag gör får dig att känna liknande mot mig..! Styrekram

Åsa Tidqvist sa...

Håller med alla ovanför, tycker det blir tramsigt till slut sådana här diskussioner, hur många varianter på mössor, vantar, förklädesklänningar, muddbrallor, tygpåsar, näsduksfodral etc kan det egentligen finnas?! Ärligt! och vem var det egentligen som gjorde den allra första? och sökte den patent?
sen finns det ju en heder som vi alla väl försöker hålla på, att man länkar och hänvisar, skriver vart mönstren kommer från. Sen skapas ju alla plagg och saker av den som syr det, m a o är de ju "designade" av den personen. well, sånt här kan man ju prata om in absurdum. vem jagar dem som syr och säljer klänningar sydda från gamla 60-tals mönster från Stil eller Burda?
nä, känner du att du gjort rätt för dig så har du det. jag fattar absolut att du slitit hårt för att försörja dig på detta, bra jobbat! KRAM!!

od Andulky sa...

Kan bara hålla med de andra. Du är en stor inspirationskälla :-)!

Heilt spesiell sa...

Jeg vet hvordan du har det-selv hadde jeg "hele Finland" på nakken da jeg sydde litt for salg og brukte Ottobre mønster(jeg visste ikke det ikke var lov) Etter det ble jeg veldig forsiktig med hvilke mønster jeg bruker for salg..kjedelig at det skal være slik. klem

barnpalatset sa...

Hej, tråkigt att höra, blir så irriterad... Jag unnar dig all lycka med din försäljning och att du kan leva och försörja dig på din dröm är ju UNDERBART (skulle jag oxå vilja =) ) Tråkigt när det blir en massa med "skitsnack" men som fler skriver det är svårt att glädjas åt ngn annan... Jag tror att alla som syr och läser bloggar inspireras av varandra. Man ser mönster/färgkombinationer m.m Du gör ju ett X-antal inlägg per vecka och skulle du skriva på varenda inlägg vart du har fått mönstret ifrån eller vart du har blivit inspirerad så skulle du antagligen inte kunna blogga så mycket... Har man funderingar så är det ju bara att maila dig och fråga om du kan skriva ut det i inlägget... Vi alla justerar nog lite mönster här och var efter vad kunderna tycker och hur vi upplever mönstren själva...
Jag tycker absolut att du ska lägga ut vantarna igen det är din blogg och vill man inte läsa den så behöver man ju inte...
Lycka till med allt!!!

Pulchella sa...

Många modeller måste ju vara allmängods och inte unika på något sätt. För att vara på den säkra sidan konstruerar jag själv mina mönster, men visst sneglar jag på hur andra gjort - det må vara i böcker, mönstertidningar eller andra sybloggar. Vi är ju dessutom många som syr i ungefär samma tyger och utan att studera detaljer måste det vara svårt att skilja på våra plagg.

Mirrezz sa...

Tråkigt att folk är så avundsjuka att de inte kan glädja sig åt att det får så himla bra för dig!
Och inspiration från andra bloggar och liknande måste man ju få lov att få!Jag får jätte mycket inspiration från andra bloggar och vill man inte att folk skall få lova att få det utan vill "behålla plagget för sig själ" så tycker jag man skall låta bli att blogga om det!
Alla har väl olika uppfattning om vad det innebär att "kopiera" ett plagg men jag tycker att så länge man tex syr efter ett köpt mönster el liknande så är det inte att kopiera ngn fast man anv samma tyg osv...det måste man ju lixom få lov att göra...

Anonym sa...

Det kallas avundsjuka! Du är ju så duktig på att sy och det vill de andra oxå vara, de vill oxå försörja sig lika bra som du gör. Kämpa på! Du kommre komma riktigt långt! *Kram*

Anonym sa...

Åh, vad tråkiga och sura en del kan vara då. Hur i allsin dar ska man kunna veta varifrån tidens början mönstret kom ifrån. Jag kan säga att jag har sytt likadana mössor t ex. som dina OCH JAG GJORDE DET LÅNGT FÖRE jag överhuvudtaget hade sett dina. Mitt mössmönster har jag ritat själv och mina klicheér har jag haft i åratal eftersom jag har tryckt på tyg lika länge. Skulle jag då kanske påpekat detta för dig eller någon annan som också gör det. NEJ, alla ni som tror ni är först med något och har typ ensamrätt på mönster som egentligen ser nästan identiska ut. SLUTA. Fortsätt du att lägga ut dina alster på bloggen. Du är en stor inspirationskälla, och bry dig inte om dumma människor. Du är jätteduktig som klarar av att försörja dig på detta och jag skulle gärna försökt om jag hade orkat. För mig får det nog stanna vid en hobby. Och jag tror att jag kommer att kolla på andras bloggar och bli inspirerad i fortsättningen också.
Keep on
Ewa J

KroKKoFin sa...

Jag har inte orkat läsa alla kommentarer du har fått men jag står helt och hållet på din sida. Jag anser att om man vill "ha patent" på något helt och hållet ska man inte lägga ut det i sin blogg. Om man lägger ut en tutorial till hur man syr ett plagg eller delar med sig av ett mönster bör man nästan räkna med att det någon gång förr eller senare inte längre kommer länkas till givaren. För man gör precis som du gjort om mönster och ändrar och trixar och till sist har det där mönstret du fått bara varit en liten hjälp till det som du nu kallar ditt...och med all rätt får lov att kalla ditt.
Jag anser att om man vill vara helt själv om något och hur man tillverkar något så ska man INTE blogga om det. Att blogga om något innebär att andra kommer försöka härma. För man lägger ju ut saker i bloggen för att visa en sak som man själv är stolt över. Och man hoppas att andra ska gilla det lika mycket som en själv. Och gillar andra sömmerskor det kommer dem också att försöka sy det själv.

Jag kan aldrig fatta mig kort men jag tycker inte att du gjort nåt fel.

Liten Lucky sa...

Tack för en underbar blogg och fina saker. Du är en ren inspirationskälla och ett ändrat mönster är ett nytt mönster!

Anita sa...

Jag kommer att fortsätta läsa din blogg iallafall, för den inspirerar mig otroligt mycket.

Älskade Hjärtegryn sa...

Tack för alla era fina kommentarer det värmer ända in i hjärtat !

Annmi sa...

Du är inte ensam,tjejjen..
Sån't här finns inom många kategrier...
Försök att inte ta åt dig & lägg ut det du önskar _ Lycka Till -

/ ♥-e Kraaam

Anonym sa...

Jag tycker att hela diskussionen har urartat. Hur mycket variation kan man göra på en mössa, eller vantar, tycker oftast att det plagieras hej vilt. Vissa undantag finns naturligtvis, men då är det en unik detalj och inte själva plagget. Likaså tycker jag att det är rätt intressant att läsa att man "anpassat" ett Ottobremönster genom att lägga dit någon centimeter, eller ringa ur för halsen lite. Vill man inte att något ska inspirera eller kopieras så ska man väl inte annonsera med det på sin blogg. Enkelt.

/Maria

Linda, lerolai sa...

Detta är ju fullständigt tokigt!
Det är ju hela grejen med bloggandet, att inspirera och inspreras av andra...jag blir ofta inspirerad av andras projekt och försöker om jag gillar något, sy liknande. Samma sak om jag ser t ex ett plagg som jag gillar, i en butik. Hur många olika bloggare är där inte som sytt i princip exakt lika dregglisar eller mössor?? Dessutom är det jättemånga som beställer tyger på samma ställen och då blir det ju lika där med! Tycker att det låter mest som om man inte kan glädjas åt att någon annan kanske har lyckats bättre än en själv och är duktig på det hon gör! Lycka till och kör hårt!! :o)

Ella sa...

det är ju tyvärr ofta så att andra inte kan glädjas åt andras framgång... det är ju trist att du o den andra tjejen inte riktigt är på samma våglängd också, men det kan ju handla om missförstånd också... det vet man ju aldrig riktigt... jag tycker dock att du gör jättefina saker o om jag kunde så skulle jag sy en del själv... =) men nu har jag inte begåvats med den kunskapen så då får man sitta o kolla o önska... =) hoppas du får en bra jul o advent iaf... =)